Web Tasarımında Temel İlkeler
Web Tasarımında Temel İlkeler
Web Tasarımında Temel İlkeler konusu Web Tasarımı ve Programlama dersinin ilk konusudur. Tasarımın Temel İlkeleri Modülüne paralel konu anlatımı özet olarak aşağıda sunulmuştur. İyi okumalar dileğiyle…
Web Sayfası Nedir?
Web sayfası, içerisinde yazı, resim, tablo, ses, video ve animasyon gibi birçok unsurun bulunduğu sayfalara denir.
Web Sitesi Nedir?
Web Sitesi, birden fazla web sayfasının bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir yapıdır. Çoğunlukla bir web sitesi birbirine bağlı sayfalardan oluşmaktadır. Web sitesinin giriş sayfası indeks niteliğindedir. İndeks sayfasındaki linkler kullanılarak web sitesinin diğer sayfalarına veya harici web sitelerine bağlantı verilebilir.
Web Tasarımı Nedir?
Web Tasarımı, hedef kitleye yönelik olarak, verilmek istenen içeriğin belirli bir düzende görsel olarak tasarlanması işine denir.
Web Tasarımında Önemli Olan Nedir?
Web tasarımında en önemli olan şey içeriktir. Çok güzel tasarlanmış bir sitenin içi boş ise bir anlam ifade etmez.
Web Sitesine giren ziyaretçinin gözüne ilk olarak site tasarımı çarpar ve site hakkındaki ilk izlenimlerini bu sayede edinir. Bu açıdan tasarımın önemi çok fazladır. Ziyaretçiler tasarımdan sonra içerik ile ilgilenirler. Eğer web sitesinin içeriği yetersiz ise ziyaretçi web sitesini terk eder. Ancak kötü bir tasarım ilk başta ziyaretçiyi olumsuz etkilese bile içerik bakımından zengin ise o ziyaretçi sitede daha fazla vakit geçirir.
Tasarım ve içerikle birlikte bilgileri kategorize ederek ve alt bölümlere ayırarak sunmanın da ayrı bir önemi vardır.
Web Tasarımın Temel İlkeleri Nelerdir?
- İçerik
- Tasarım
- İşlevsellik
- Kullanılabilirlik
- Web tarayıcıları (Web Browser) ile uyumluluk
Web Tasarımına Nereden Başlamalıyım?
Web tasarımına başlamadan önce müşteriden gerekli içerik, resim, video ve diğer materyaller alınmalıdır. Bu materyalleri de düşünerek kağıt üzerinde veya bilgisayar ortamında web sitesiyle ilgili bir plan çizerek başlanmalıdır.
Tasarımda Nelere Dikkat Etmeliyim?
Öncelikle müşterinin ihtiyaçları yani sunulacak bilgiye yönelik bir tasarım düşünülmelidir. Genel olarak web siteleri hizmet tanıtımı, ürün tanıtımı ya da kişisel tanıtım amaçlı olmak üzere hazırlanır. Bunlara uygun kategorize edilmiş menüler altında istenilen bilgiler sunulmalıdır.
Sitenin hitap edeceği hedef kitle de çok önemlidir. Bir okul ile kurumsal bir şirketin tasarımı doğal olarak birbirinden çok farklı olacaktır.
Tasarımda kullanılacak renk dengesi de çok önemlidir. Renklerin insanlar üzerinde etkileri olduğu bilinmektedir. Genel olarak site logosunda bulunan renkler tasarımın genelinde kullanılmaktadır. Burada birbirine uyumlu renkler, gözü yormayan arka plan renkleri, okunması kolay yazı renkleri kullanılmalıdır.
Satırlar, resimler ve diğer nesneler arasındaki boşluklara da dikkat edilmelidir. Her bilgisayarda bulunan yazı tipleri, her bilgisayarda çalışabilecek ses ve video formatları kullanılmalıdır.
Son olarak her tarayıcıda doğru görüntülenebilen tasarımlar yapmak oldukça önemlidir. Çünkü tarayıcıların sürüm ve yorumlama farklılıklarından dolayı yaptığımız tasarımlar farklı tarayıcılarda farklı şekillerde görüntülenebilir.
Web Sitesinin Genelinde nelere Dikkat Etmeliyim?
Bütünlük: Sitedeki ana sayfa ve alt sayfalar arasındaki tutarlılığa ve uyuma dikkat edilmelidir. Ziyaretçi sayfalar arasında dolaşırken aynı sitede gezindiğini hissetmelidir.
Güvenilirlik: Ziyaretçiye istenmeyen pencereler açmayarak, onun isteği dışında ses ve görüntü oynatmayarak ve iletişim bölümünde adres, telefon ve e-posta gibi bilgileri sunmak yoluyla onda bir güven hissi oluşturulmalıdır.
Güncellik: Sitedeki bilgilerin güncellenmesine, gerekirse eski bilgilerin arşiv kısmına taşınmasına dikkat edilmelidir. Bu sayede sitemiz arama motorlarında da üst sıralara taşınacaktır.
Bağlantı Hızı: Sayfaların yüklenme hızı çok önemlidir. Ziyaretçinin site içerinde gezinmesini, arama yapmasını yani vakit geçirmesini istiyorsak sayfaların hızlı yüklenmesi gerekmektedir. Bağlantı hızını arttırmak için dikkat etmemiz gereken kurallardan bazıları şunlardır.
- Web tarayıcısının ağır çalışmasına neden olan iç içe tablo kullanılmamalıdır. İç içe tablo yerine katmanlar kullanılmalıdır.
- Web sitesine yüklenecek resimler optimize edilmelidir.
- Standart dışı yazı tiplerini resim olarak kullanılmamalıdır.
- Sayfadaki gereksiz yere resim, animasyon, ses ve video gibi çok fazla sayıda nesne kullanılmamalıdır.
- Sayfalarda kullanılan resim, ses, video v.b. ziyaretçinin isteği dışında yüklenmemelidir.
Kategorize Etme: Sitenin genelindeki içeriği kategorize etmeli. Uzun içeriklerin özet kısmından sonra alt sayfalara ayırılmalı.
WEB Tarayıcıları ile Uyumluluk: Tasarımını yapacağımız web sayfalarının bütün web tarayıcılarda aynı görünmesini
sağlamaya çalışmalıyız.
Web Site Sayfa Düzenim Nasıl Olmalı?
Ana Sayfa Düzeni: Ana sayfa kullanıcıyı ilk karşıladığımız yerdir. Bu yüzden ana sayfa düzeni çok önemlidir. Ana sayfada içeriği koyacağımız yer ile beraber yönlendirici menüler (navigasyon), resimler, animasyonlar, reklam alanlarının yerlerini de planlamamız gerekir. Metin ve resimler arasındaki boşluklar, yazı tipleri, büyüklükleri, renkler, başlıkların planlaması düzgün yapılmalıdır.
Çözünürlük: Sayfanın genişliği çözünürlüğe göre ayarlanmalıdır ki sayfada yatay ya da dikey kaydırma çubukları çıkmasın. Tasarımların çoğu 1024×768 çözünürlüğe göre yapılmaktadır. Sonra 1366×768 çözünürlüğe göre yapılmaktadır.
Reklam Alanları: Sitede reklam alanları olacaksa bunlar için standartlara uygun boşlukların ayarlanması gerekmektedir. Bazı reklam standartları şöyledir. (AdWords Banner ölçüleriyle ilgili detaylı anlatım için yazımızı okuyabilirsiniz.)
- 728 x 90 piksel – (Leaderboard)
- 468 x 60 piksel – (Tam banner)
- 234 x 60 piksel – (Yarım banner)
- 120 x 240 piksel – (Dikey banner)
- 120 x 90 piksel – (Buton 1)
- 120 x 60 piksel – (Buton 2)
- 125 x 125 piksel – (Kare Buton)
- 88 x 31 piksel – (Mikro Bar)
Dil Desteği: Sitede birden fazla dil kullanılacaksa bunun baştan planlanması gerekmektedir.
Mobil Cihazlara Uyumluluk: Eğer mobil cihazlarda da sitemizin görüntülenmesini istiyorsak bunlara ve çözünürlüklerine uygun tasarımlar yapmalıyız.
Yardım Sayfaları: Sitemizde yardım sayfaları olması birçok ziyaretçiye kolaylık sağlayabilir. Sıkça Sorulan Sorular (SSS-FAQ) kısmı ile de ziyaretçilerin akıllarına takılan sorulara cevap sunabiliriz.
Site Haritası: İçerik yönünden zengin, kategorisi bol bir web sitesi hazırladıysak kullanıcıların istedikleri sayfalara daha kolay ulaşmalarını sağlamak için sitede bulunan bütün kategorilerin listesinin bulunduğu bir site haritası sayfası yapmamız çok iyi olacaktır.
WEB Tasarımında Genel Kavramlar Konu Anlatımı için Tıklayınız… |
Teşekkürler bu bilgiler bana sinavda cok yardimci olacaktir buna eminim.😊😊