Bilişim İzle | Bilişim Teknolojileri Sitesi

Bilişimde İleri Teknolojiyi Kullanabilme

Bilişimde İleri Teknolojiyi Kullanabilme etkinliğimizde Bulut Bilişim (cloud computing), Büyük Veri (Big Data) ve Bulut Bilişim hizmeti veren firmalar ve bulut bilişim uygulaması yapacağı

Bilişimde İleri Teknolojiyi Kullanabilme

Bilişimde İleri Teknolojiyi Kullanabilme etkinliğimizde Bulut Bilişim (cloud computing), Büyük Veri (Big Data), Bulut Bilişim hizmeti veren firmalar ve bulut bilişim uygulaması yapacağız.

Bulut Bilişim (Cloud Computing)

Tanım 1: Ağ, sunucu, depolama, uygulama ve servisler gibi düzenlenebilen bilgisayar kaynaklarına ait paylaşım havuzuna talebe uygun ağ erişimi sağlayan bir teknolojidir.

Tanım 2: Kullanıcıların internet olan her yerden erişim sağlayabildikleri sistemin genel adıdır.

Bulut Bilişim’in Gelişimi

Bulut bilişim fikrinin temelleri 1950’li yıllarda atılmıştır. İnternet devlerinden olan Amazon, veri merkezlerini modernize ederek bulut bilişimin gelişmesinde anahtar bir rol oynayarak ilk gerçek bulut bilişim hizmeti olan Amazon S3’ün 2006 yılında hizmete girmesini sağladı.  2008’in ortalarına gelindiğinde, Gartner (Danışmanlık ve Araştırma Şirketi) bulut bilişimi bilgi teknoloji hizmetleri sektöründe hem kullanıcılar hem de tedarikçiler arasındaki ilişkiyi değiştirebilecek potansiyeli işaret etti. 2008 den bu yana Dünya’da yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Son birkaç yıldır ülkemizde yaygınlaşan bu teknoloji  oldukça hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor.

cloud_computing
Bulut Bilişim

Günümüz teknolojisinde ki mevcut cihazlarda kullanıcılar her geçen gün daha fazla kişisel veri ve data saklamak istediği için barındırma kapasitesi büyük sorunlara sebep olmaktadır. Bununla birlikte cihazların özellikleri, kapasiteleri gittikçe artıyor. Bilgisayar, notebook, netbook, ve taşınabilir akıllı cihazların teknoloji ve kapasitesinin artmasıyla orantılı olarak fiyatlar da yükseliyor. Tüm bu sorunlara çözüm olarak ortaya çıkan Bulut (Cloud) Teknolojisi, internet üzerinden, erişimde bulunulan yazılım uygulamaları, veri depolama hizmeti ve işlem kapasitesi olarak tanımlanmaktadır. En düşük kapasiteli cihazla bile istenilen yerden istenildiği zaman her tür bilgiye, kişisel veriye ulaşmayı sağlıyor. Tüm bu işlemler için, dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı gerçekleştiriyor. Bulut teknolojisinin üç yapıtaşı ise SaaS (Software as a Service); yazılımıservis olarak sunma, PaaS (Platform as a Service); platform hizmeti  ve IaaS’tır (Infrastructure as a Service); sunucu altyapı hizmeti.

bulut_bilisim_yapi_taslari
Bulut Bilişim Yapı Taşları

Bulut teknolojisi  şirketler, üniversiteler vb. büyük kuruluşlar tarafından kurulur ve paylaşılır. Bu teknolojiyi kullanmak, kişisel bilgisayarların yükünü azaltır ve çeşitli sayıda uygulama, bulut sunucusu tarafından sağlanır. Genellikle, kullanıcılar uygulamaları bilgisayarını indirmek ve yüklemek istemezler. Tüm işlemeler ve depolamalar, bulut sistemi tarafından sağlanır. İnternet üzerinde barındırdığımız tüm uygulama, program ve verilerimizin sanal bir makine üzerinde yani en çok kullanılan adıyla bulutta depolanması ile birlikte internete bağlı olunan cihaz ile her lokasyon da bu bilgilere, programlara ve verilere kolaylıkla ulaşım sağlanabilir.

Bulut Bilişim
Bulut Bilişim Cihazlar

Bulut Bilişim’i Geliştirme Modelleri


4 ayrı çeşidi ile karşımıza çıkan bu teknoloji  farklı alanlarda, farklı biçimlerde kullanılmaya olanak sağlıyor.

Public Cloud (Genel Bulut): İnternet üzerindeki sunucular ile kurulan bir bulut teknolojisi. Küçük ve orta ölçekli şirketlerde kullanacağınız kullandığınız kadar ödeme yapılan  bu modele örnek olarak, elektronik postalar gösterilebilir.

Private Cloud (Özel Bulut): Bilgileri önemli olan büyük şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisidir. Tüm bilgiler kurucunun elinin altındadır ve erişim güvenliği  ve gizliliği yüksektir. Microsoft bunu size Hyper-V ve System Center Ürün Ailesi yardımı ile sağlamaktadır.

Hybrid Cloud (Melez Bulut): Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan bulut teknolojisidir.Şirketlerin hacmine göre birleşim oranlarında farklılıklar görülebiliyor.

Community Cloud (Topluluk Bulut): Birkaç şirket ile ortak kullanılan hizmetleri barındıran bulut teknolojisidir. Topluluk üyeleri uygulama ve verilere erişebilmektedir.

Bulut Bilişim Geliştirme Modelleri
Bulut Bilişim Geliştirme Modelleri

Bulut Teknolojisi’nin Getirdiği Avantajlar


►Bulut bilişim sistemleri API’ler ile hızlı kullanım kolaylığı sağlıyor.

►Daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi ve bu yedekleme üzerinde maliyet tasarrufu yapabilme gibi bir takım olanaklar sağlıyor.

►Sürekli olarak artan verilerin arşivlenmesi, kullanıcıların yetki ve takibi gibi konuların oluşturduğu alt yapı karmaşası ortadan kalkıyor.

►Bulut teknolojisi yazılımları web tarayıcıları üzerinden çalıştığından, bilgisayar, tablet, akıllı telefon ve  Smart TV’ler de kullanılarak platform bağımlılığından koruyor.

►Bulut yazılım hizmetini veren şirketlerin  verilerinin tutulduğu serverları 7/24 yazılım ve donanımsal olarak güvenlik tedbirlerini aldıklarından dolayı ana bilgisayardan daha güvenlidir.

Kısaca; bulut bilişim çok daha ucuza, kurulum gerektirmeden, her yerden çalışmayı desteklen bir hizmettir.

 Bulut Teknolojisi’nin Dezavantajları


►Bulut teknolojisi servisi kullanarak veri saklanması, kullanıcının verilerini riske atması bilgi güvenliğini ve kullanıcı gizliliğini sağlayamamaktadır. Güvenlik açıkları oldukça fazladır.

►Ülkelerin ekonomik durumlarından dolayı dijital bölünmeyi arttıracak, bu da uluslararası, politik ve ekonomik sorunlar doğuracaktır.

►En önemli sorun ise depolanan verilere ulaşılabilmesi için internet bağlantısının olması gerekmektedir. Yani internet olmayan durumlarda bilgilerimize erişmek söz konusu değildir. İnternete bağlı olarak düşük hızlı internete sahipseniz veri alış-veriş hızınız da o derecede daha yavaş olacaktır.

►Hizmetlerinin gelişmesiyle birlikte donanımsal ve yazılımsal bakım ve tamir maliyetlerinin azalacak olması ve buna bağlı olarak da bu işi yapan Bilgi Teknolojisi (BT) uzmanlarının iş sahalarının daralması durumu da son dezavantajlardan birisidir.

Bulut Teknolojisi Hizmeti Veren Platformlar


►Dropbox (https://dropbox.com/)

►Google Drive (https://drive.google.com/)

►OneDrive (https://onedrive.live.com/)

►Cloud (https://cloud.google.com/)

►Yandex.Disk (https://disk.yandex.com/)

►Turkcell Akıllı Bulut (https://turkcellbulut.com/tr/)

►TTNET Bulut (https://www.turktelekombulut.com.tr/)

►Apple iCloud (https://www.icloud.com/)

►Box (https://box.com/)

Bulut Bilişim Uygulamaları

 
Fizy.com: Bulut üzerinde müzik dinleme servisi

Google Apps: Ofis, veri ve iletişim amaçlı online uygulamalar

Büyük Veri (Big Data)

Büyük veri, artan hacimlerde ve her zamankinden daha yüksek hıza ulaşan daha fazla çeşitlilik içeren bilgilerdir.

Teknoloji ve internetin gelişmesi sonucunda bilginin üretilme ve yayılma hızının akıl almaz artışı milyonlarca veriyle beslenen bir yığına dönüşmüştür.

Big Data (Büyük veri); sosyal medya, arama motorları, bilgi belge arşivleri, log dosyaları, makine verileri gibi farklı kaynakların oluşturduğu bilgi yığınlarını işleyerek anlamlı verilere dönüştürmek için ar-ge faaliyetleri yapan yazılım şirketleri tarafından ortaya atılmış bir olgudur.

Yakın tarihe kadar mevcut veri, belirlenen sayısal ya da sözel kompartımanlarda, tasarlanmış tablolarda muhafaza edilmekteydi.  Ama artık, bir müşterinin facebook üzerindeki paylaşımlarını takip etmenin gerektiği durumlarda müşterinin resim, müzik ve video gibi verilerinde kullandığımız raporlama yazılımları ile ilişkilendirmenin zor olduğu veri tipleri dahil olmaktadır. Günümüzde artık, tüm bu verilerin kullanılması ihtiyaç haline geldi. Kısaca, amacımız bilgi çöplüğünden işimize yarayabilecek değerli veriler ortaya çıkarmak haline geldi.

Büyük Veri
Büyük Veri

Büyük Verinin Kullanım Alanları

Günümüzde internetin çok fazla kişi tarafından kullanılması günlük hayatımızda aldığımız hizmetleri, internet üzerinden bulunan uygulama yazılımları aracılığı ile hızlı ve kolayca erişebiliyor olmamız nedeniyle ortaya çıkan yaygın kullanım, özellikle hizmet alanında satış sonrası müşteri memnuniyeti sağlamak için, son kullanıcının her türlü bilgisinin alınıp saklanmasına neden oldu. Saklanan bu verilerin büyüklüğünün sürekli artması Big Data kullanım gerekliliğini ortaya koydu.

Son dönemlerde ortaya çıkan yeni yapı kısaca, kişiye özel hizmet sağlayabilmek için kişilerle ilgili çok fazla bireysel bilgi saklamak amaçlanmaktadır.

Kullanım alanlarına örnekler:

Firmaların müşterileri, malzeme tedarikçileri, şirket içerisindeki her türlü işlem ve ürünleri ile ilgili trilyonlarca bayt’ lık veri toplamakta ve anlamlı raporlar üretilmektedir.

Sosyal medya paylaşımları sayesinde her gün milyarlarca kilobayt veri elde edilmektedir.

Günümüzde normal bir tüketicinin günlük yaşamında internette yaptığı haberleşme, arama, satın alma ve paylaşma türü işlemlerin yarattığı verilerin de tümü saklanmaktadır.

Twitter’ da günlük işlenen veri boyutu: 7 terabyte’a yaklaşmakta ve günden güne artmaktadır.

Sağlık Kuruluşları; hastalarına yönelik bireysel ve kişiselleştirilmiş sağlık hizmetleri sağlayabilmek için, bireysel durumdaki verileri kendi sayısal ortamlarında depolamaktadırlar.

Bankalar, müşterileri ile ilgili sakladıkları bilgiler aracılığı ile kullanıcılarını tanıyan ve internet şubesinde o gün için hangi hizmeti aldığını bilen aynı zamanda ana sayfayı, menüleri en etkin hale getiren (kişiselleştirme uygulamaları), müşterilerine hatırlatmalar yapan, kişiselleştirilmiş arayüz deneyimi, zengin içerik ve sürekli hizmet sağlayan şube haline geldi.

İlaç depolarında yüz binlerce ilacın adını ve tam olarak nerede bulunduklarını, herhangi bir ilaca ulaşmak istediğimiz zaman yerini doğru bir şekilde bulabilmemizi sağlayan sistemlerin arkasında büyük veriler yatmaktadır.

Arama motorları sayesinde milyonlarca sayfa arasında en doğru ve en hızlı veriye ulaşabilmemiz için yine aynı şekilde arka taraftaki büyük veriler ve bunların anlamlı hale getirilmeleri yatmaktadır.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka, son dönemlerde hem dünyada hem ülkemizde tartışılmaya başlandı. Kimisi yapay zekanın insan gücünü azaltacağını, bu nedenle işsizliğe yol açacağını, kimisi ise büyük fırsatlar doğuracağını öngörüyor. Peki nedir bu yapay zeka?

Yapay zeka; insan gibi davranışlar sergileme, sayısal mantık yürütme, hareket, konuşma ve ses algılama gibi birçok yeteneğe sahip yazılımsal ve donanımsal sistemler bütünüdür. Başka bir deyişle yapay zeka; bilgisayarların insanlar gibi düşünmesini sağlar.

Yapay zekayı tek başlık altında ele almak yanlış olur. Makine öğrenimi(Machine learning), Derin öğrenme (Deep learning) gibi kavramlar yapay zekayı oluşturan kapsayıcı terimlerdir.

Yapay zeka, Makine öğrenimi, Derin öğrenme terimleri arasındaki farkı anlamak için aşağıdaki kronolojik sıralamayı incelemekte fayda var.

Yapay Zeka Tarihçe
Yapay Zeka Tarihçe

Yapay Zekanın Kullanım Alanları?

En önemli uygulama alanları şöyledir;

Ses tanıma;  Ses tanıma teknolojisi günümüzde level atlamış; Yapay zekalar sesi tanımakla kalmayıp sesi anlayıp cevap verme seviyesine gelmiştir.Bilgisayarın sesi tanıması, sesleri harflere dönüştürmesi, harfleri anlayıp cevap vermesi hiç de kolay değil sadece buradan baktığımızda bile bu teknolojinin ne kadar geliştiğini görmekteyiz. Ses tanıma teknolojisi sadece akıllı telefonlarımız da bulunan siri,cortana gibi ya da diğer sanal asistanlarda kullanılmamaktadır. Hayatımızın her noktasında ses tanıma teknolojisine dair ürünler görmek mümkün.

Görüntü işleme; Görüntü işleme hayatımızın birçok noktasında kullanılmaktadır. Sürücüsüz araçların daha güvenli hareket etmeleri için etrafını iyi anlamaları gerekmektedir.Görüntü işleme sayesinde pikseller koda dönüşüyor. İnsanları,hayvanları, trafik ışıklarını, uyarı levhalarını anlayan ve buna göre hareket eden sürücüsüz araç görüntü işlemeye verilecek en iyi örneklerden biri.

Doğal dil işleme; Diğer yapay zeka uygulama alanlarında olduğu gibi doğal dil işleme alanında birçok alt başlık ve kullanım alanı mevcut. En basit örneğiyle Google gibi arama motorlarında “Bunu mu demek istediniz” gibi cümlelerle arama algoritmaları geliştiriliyor. Arama motoru örneğinden daha fazlasının yapıldığını hatırlatmak da fayda var.

Muhakeme; Öncelikle muhakemenin tanımını yapmakta fayda var. Muhakeme;”Birbirine karşı savları olan iki yanı dinleyerek bir yargıya varma, yargılama.” Yapay zeka da muhakeme en zor alanlardan biridir. Oluşturulan yapay zekanın birkaç olayı süzüp en mantıklı en rasyonel kararı vermesi çok önemlidir. Örneğin; Bir dava da hakimin suçluyu suçsuzu ayırt etmesi muhakeme yeteneğine bağlıdır. Burada yapay zeka delilleri ve olayı süzerek muhakeme yeteneği ile suçluyu suçsuzu ayırt edilebilmektedir.

Yapay Zeka Nasıl Çalışır?

Yapay zeka, muhteşem bir buluştur ve onu tanımlayabilmek için yapılması gereken, onun yapabildiği şeyleri insan yetisi ve eylemleriyle karşılaştırmaktır. Bilinen en zeki varlığın insan olduğu ve yapay zekanın insanı taklit ettiği düşünülürse, önemi çok daha iyi anlaşılacaktır. Bilgisayar bilimleri içerisinde geniş bir alana sahip olan yapay zeka yazılımlarını sıradan yazılımlardan ayıran en önemli unsur, insan zekasının bire bir kopya edilmiş olmasıdır.

İnsan yaşamında her geçen gün daha geniş kullanım alanları bularak, hayatın her alanında karşımıza çıkan yapay zeka tasarımları, insan yaşamının kolaylaşmasına ve konforuna önemli katkılar sağlamaktadır. Günümüzde gelişmiş yazılım özelliklerine sahip olan bu önemli buluş, yakın gelecekte tıpkı insan beyni gibi doğrudan bir donanıma sahip altyapısıyla, daha zor ve karmaşık görevleri yerine getirebilecektir.

Bilişimde İleri Teknolojiyi Kullanabilme Uygulamaları

Uygulamanın Adı: Bulut bilişim teknolojilerinin servis sağlayıcılarından hesap açma.

Adım 1: https://www.google.com/account/about/?hl=tr adresine tıklayın ve “Hesap Oluştur” düğmesine tıklayın.

Adım 2: Gerekli bilgileri doldurarak hesabınızı oluşturun ve “İleri” düğmesine tıklayın.

Adım 3: Aşağıdaki hesap doğrulama işlemlerini tamamlayın ve “İleri” butonuna basın.

Adım 4: Gizlilik şartları sayfasını okuyun. Kabul ediyorsanız “Kabul ediyorum” düğmesine, kabul etmiyorsanız İptal” düğmesine basın.

Adım 5: Gizlilik şartlarını kabul ettiyseniz Google hesabınızı başarılı bir şekilde oluşturdunuz demektir. Şimdi Google’ın bulut depolama hizmetinden yararlanmak için https://drive.google.com/ adresine gidin ve “Drive’a gidin” düğmesine tıklayın.

Adım 6: İkinci yöntem olarak Google ana sayfadaki sağ üst köşedeki noktalı alandan da Drive’a gidebilirsiniz.

Adım 7: Aşağıdaki gibi Google Drive bulut depoloma hizmetine bağlanmış olacaksınız. Google size 15GB ücretsiz depolama alanı vermiş olacaktır.

Adım 8: Şimdi daha önceden hazırladığınız bir Word ders notunu sürükleyip drive’a bırakın.

Adım 9: Bu belgeyi istediğiniz zaman evinizden, okulunuzdan veya cep telefonunuzdan indirebilir, arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Adım 10: Belge üzerinde bulut üzerinden değişiklik yapabilmek için Google Dokümanlar bulut uygulamasını kullanacağız. Bunun için dosyanızın üzerinde sağ tuşa tıklayın “Birlikte Aç” ve “Google Dokümanlar” deyip daha önce yüklediğiniz Word belgenizi açın.

Adım 11: Dosyanız açılınca içeriğini değiştirin. “Bulut Bilişim Denemesi” yazısını 14 punto, kırmızı ve kalın yapın. İnternet bağlantınızda bir problem yoksa yaptığınız değişiklikler otomatik kayıt olacaktır.

Adım 12: Google Dokümanları çarpı düğmesinden kapatın. Drive sayfanızı yenile düğmesinden veya “F5” ile yenileyin ve Word dosyanızın içeriğinin değiştiğini izleyin.

Adım 13: Google Drive’dan güvenli çıkış yapın ve web tarayıcınızı kapatın.

Bilişimde İleri Teknolojiyi Kullanabilme

Ağ Kurulumunu Yapabilme

İşletmelerde Mesleki Eğitim ( İşletmelerde Beceri Eğitimi ) Arşivi İçin Tıklayınız…

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Bilisimizle.com - Bilişim Teknolojileri, Yazılım, Kodlama, Donanım, Elektronik, Eğitim Videoları, Deneme Sınavları, Öğretmen Evrak, Ders Notları... | 2016-2022