Bilişim İzle | Bilişim Teknolojileri Sitesi

Gizli Ekran Yapımı Tübitak Projesi

11.02.2019
1.980

Gizli ekran yapımı Tübitak Projesinde, Bilgisayar ekranlarının (LCD) görünmez yapılarak gizlilik gerektiren işlerde kullanılması amaçlanmıştır.

Gizli Ekran Yapımı Tübitak Projesi

Gizli (Görünmez) Ekran Nasıl Yapılır?

Gizli (Görünmez) Ekran Projesini Tübitak 4006 fuarlarında veya yarışmalarında yapabilirsiniz. Lise, ortaokul öğrenci ve öğretmenlerinin ve de isteyen herkesin yapabileceği bir projedir. Bu projeyi biraz daha geliştirip cep telefonları için de uygulayabilirsiniz.

Soru

Görüntüsünü sadece bizim görebileceğimiz bir bilgisayar ekranı yapılabilir mi?

Hipotez

Eğer LCD ekranın en dışında bulunan polarize ve parlamayı engelleyen filtreyi sökersek ekran görünmez yapılabilir.

Projenin Amacı

Gizli ekran yapımı Tübitak Projesinde, Bilgisayar ekranlarının (LCD) görünmez yapılarak gizlilik gerektiren işlerde kullanılması amaçlanmıştır.

Projenin Özeti

LCD ekranların en dışında bulunan polarize filtre ve parlamayı engelleyen filtrelerin sökülmesiyle LCD’nin görünmez olduğunu gözlemledik. Ekranı görebilmek için çıkardığımız polarize filtreden gözlük yaptık ve sadece bu özel gözlüğü takan kişinin ekranda olup bitenleri gördüğünü gözlemledik.

Konu Araştırması

LCD TFT Ekran Nedir, Nasıl Çalışır?

Likit kristal, çok basit olarak; sabun köpüğü gibi ne tam katı ne de tam sıvı halde bulunan, kendine özgü bir yapı olarak tarif edilebilir.

Günümüzün LCD ekranları, yapıları açısından incelendiğinde, adeta bir sandviç gibi, üst üste katmanların bir araya getirilmesinden oluşur. TFT, “Thin Film Transistör” kelimelerinin, LCD ise “Liquid Cyristal Display” kelimelerinin baş harflerinin yan yana getirilmesinden türetilmiş kısaltmalardır.

Ekran iki cam levhanın arasında doldurularak sıkıştırılmış likit kristalden oluşur. Diğer görüntü birimlerinden bildiğiniz gibi; görüntünün en küçük bileşeni olan ve görüntüyü oluşturan noktacık olarak tarif edilebilecek “piksel” kavramı LCD monitörler için de geçerlidir. TFT LCD ekranda, her bir pikselin oluşumundan sorumlu bir TFT (transistör yapı) hücresi bulunur. Bu hücreler TFT cam katmanında dizilmişlerdir. Aynı şekilde; piksellere rengi veren bir renk filtresi yapısı da cam filtre üzerinde oluşturulmuş durumdadır. Bu iki tabaka arasında sıkıştırılmış likit kristaller, TFT cam ile renk filtre camı arasında oluşturulan voltaj (gerilim) farkına bağlı olarak yer değiştirirler. Zemine uygulanan ışık huzmesinin büyüklüğü ise likit kristallerin yer değişimlerine göre belirlenir. Böylece istenen renk yapısına ulaşılmış olur. Arkadaki lambalarda oluşturulan beyaz ışık, renk filtrelerinden geçer. Işık, geçtiği filtrenin rengini alır. Renk filtresinde üç ayrı renkte filtre bulunur. Bunlar kırmızı (Red), yeşil (Green) ve mavidir (Blue). Bu üç rengin değişik miktardaki karışımları ile insan gözünün görebildiği ışık tayfının çok büyük bir kısmı elde edilir. Yani arka ışık çeşitli renk filtrelerinden geçirilerek renkli bir görüntü oluşturulur.

Malzemeler

  • LCD ekran
  • Makas
  • Tornavida
  • Yapıştırıcı
  • Maket bıçağı
  • Çift taraflı bant
  • Gözlük çerçevesi
  • Yapıştırıcı temizleyici ve bez

Uygulanan Prosedür

1-) LCD’nin plastik dış kapağı tornavida yardımı ile açılır.

2-) Ekranın bağlantı kabloları dikkatlice sökülür ve LCD çıtasından ayrılır.

3-) Ekran istenilen köşeden başlanılarak polarize filtre çıkartılır.

4-) Polarize filtrenin ekrana yapışmasını sağlayan yapışkan, yapıştırıcı temizleyici ve bez yardımı temizlenir.

5-) Sökülen vidalar yerlerine takılır ve LCD kullanıma hazır hale getirilir.

6-) Ekrana bir bilgisayar bağlanır ve çalıştırılır. Bu durumda ekranda beyaz düz bir görüntü görülür.

7-) Gözlüğün camları çıkartılır.

8 -) Sökülen polarize filtre (yönüne dikkat edilerek) gözlüğe göre kesilir, monte edilir.

9-) Gözlük takılır ve LCD’ye bakılır.

Öneri ve Beklentiler

Eğer gizlilik gerektiren bir işte çalışıyorsanız ve bu iş ile ilgili bilgisayar kullanıyorsanız veya ekranınızda olup bitenlerin meraklı gözler tarafından görünmesini istemiyorsanız LCD ekranların görünmez özelliğini kullanabilirsiniz. Bilgisayar ekranlarında görünen bilgilerin gizliliğinin ekran gizliliği ile sağlanabileceği ve gizlilik gerektiren işlerde kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Analiz Sonuçları

LCD ekranımızdan söküp gözlükte kullandığımız polarize filtrenin kalitesini arttırabilirsek LCD ekranımızın görüntüsünü daha net görebiliriz.

Önemli Açıklamalar

  1. Ekranın sökülmesi ve montaj işlemleri sırasında monitörün fişinin 220V’a takılı olmadığından emin olun.
  2. Ekranın elektronik kartlarına elle dokunmayın (Özellikle yüksek voltaja şarj olan kondansatör ayaklarına.) çarpılıp yaralanabilirsiniz.
  3. Sökme işlemi sırasında küçük parçaların sıçrayıp gözümüze kaçma ihtimaline karşı muhakkak koruyucu gözlük kullanınız.
  4. Maket bıçağı kullanırken çok dikkatli olun aksi halde ciddi bir şekilde yaralanabilirsiniz.
  5. Ekran üzerindeki filtreyi sökerken çok dikkat edin kırılıp yaralanmalara neden olabilir.
  6. Ekranı temizlerken kullanacağınız temizleyicinin cinsine göre temizliği açık havada yapınız.
  7. Yapılan bu işlemin ardından ekranınızın tekrar eski haline döndürülemeyeceğini unutmayınız.

Dilerseniz Tübitak davetiyesini PSD formatında indirip kullanabilirsiniz. İlgili yazımız için tıklayınız.

Gizli Ekran Yapımı Word indir. download-1

Tübitak Proje Arşivi için Tıklayınız…

Tübitak Kategori

BİR YORUM YAZIN

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Bilisimizle.com - Bilişim Teknolojileri, Yazılım, Kodlama, Donanım, Elektronik, Eğitim Videoları, Deneme Sınavları, Öğretmen Evrak, Ders Notları... | 2016-2022